• Slide image one
  • Slide image two
  • Slide image three

Nieuwsflits

Er zijn weer nieuwe club van 50 leden bekend. Nu jij nog? 

Verslag ZAC race 5

Op zondagavond kwam ik weer aan op Assen. Spullen in de pitbox geïnstalleerd en met de mannen in de pitbox de MotoGP van die dag gekeken. Voor de verandering was het eens een spannende race, ten minste, die eerste helft. Daarna reed Marquez gewoon weer weg, zijnde 10e overwinning. Klasse hoor. En toch wel een goed ding, zo'n Honda! Aan het einde van de avond nog snel even op weeronline gekeken en het leek op een klein buitje na droog te blijven op onze racedag. Dat zou mooi zijn, ik hoopte er in ieder geval op.

Helaas bleek dat de volgende ochtend toch net even iets anders uit te pakken. De lucht was dreigend. Grijze luchten, grote wolken. Hopen dat het droog bleef. En dat deed het dus niet. En wel. Wat? Ja. Echt. We gingen de baan op en het was droog. Vanaf de Bult was de baan nat. Na het Meeuwenmeer was hij weer kurkdroog. Half nat, half droog dus. Ik hoopte dat er een droog spoortje zou ontstaan, maar dat was ijdele hoop. Na een paar rondes begon het juist meer te regenen op het achterste deel van het circuiit waardoor het al natte stuk natter en groter werd. Maar de andere helft van de baan bleef droog. Half vol gas en half als op eieren rijden uus. Ik heb de vrije training bijna geheel uit gereden, met hier en daar een glij-momentje met de slicks op het natte asfalt. Ik kon de kilometers nog wel gebruiken om aan mijn nieuwe vriend de CBR te wennen. Later bleek dat ik het wel aardig had gedaan met een 10e tijd in de vrije training in de Race cup.

Kids

De dreigende grijze lucht bleef. En helaas wachtte ons hetzelfde lot in de kwalificatie. Wederom een natte baan, dat wil zeggen, de achterste helft was nat en de andere was droog.  Tussen onze sessies door had het nog iets harder geregend, maar daar hadden wij geen last van gelukkig. Ook dit keer dus hetzelfde recept, rustig op het natte deel, zo hard mogelijk op het droge deel. En ook dit keer begon het weer iets te regenen waardoor het nog natter werd. Aan deze kwalificatie kan ik geen woorden meer vuil maken, het was een moeilijke.

In de middagpauze kwamen mijn ouders, Viola met de kinderen, een collega met kinderen en een oud-buurman aan om de races te kijken. Gezellige drukte dus in de pitbox. Ook in de middagpauze viel een stortbui. Twijfel over de bandenkeuze dus. Dit keer zat het ons mee. De zon kwam door en in combinatie met harde wind werd het asfalt zienderogen droog. En ook nog eens op tijd voor de start van de race. Ik mocht starten van de 11e plek, op rij 4. Daarbij liet ik in de eerste meters nog wel wat terrein liggen, ik moet nog even wennen aan de motor bij de start. Ik rij weer in de Race cup, in tegenstelling tot de vorige race. Ik merk het verschil, hier wordt meer om de laatste centimeters asfalt gevochten dan in de Race cup. Als je er een race tussenuit bent geweest, merk je dat verschil pas. 

De race is mooi. Ik rij in een mooi groepje in het begin. De strijd is fel maar fair. Ik merk wel dat door de training sommige snelle jongens achter me zijn gestart. Langzaam komen we weer voorbij. In het tweede deel van de race zit ik voor mijn gevoel iets meer alleen. Het gaatje naar Marc Wingelaar voor me is een meter of 10 a 15, maar blijft constant. Maar in de laatste 2 rondes kom ik toch dichterbij, langzaam dat wel. Maar helaas voor mij is de race te kort om Marc bij te halen. Jammer. Ik hoop dat hij goed heeft gereden, normaal is hij net te snel voor me, dus dat ik bij hem reed geeft goede hoop op mooie rondetijden. Dat blijkt een 1.51.8 te zijn geworden, sneller als de race in juli. Vooruitgang dus.

Dan is het tijd voor race 2. De baan is droog, de lucht blauw. We gaan de pitsstraat uit, de baan op. Bij het rijden richting de Ruskenhoek zwaaien de baancommissarissen met de geel-rode vlag: Regen. En hard ook. Waardeloos. Nog voor we bij de startgrid zijn wordt de rode vlag gezwaaid en rijden we terug de pitsstraat in. De organisatie stelt de start 20 minuten uit, zodat er tijd is om eventueel banden te wisselen. Ik doe dat niet. Het is al snel weer droog, de zon schijnt weer en het waait nog steeds hard.

Bij de start van de race blijkt dat je juiste keuze, het asfalt is weer droog. Mijn start is dit keer beter, ik houd zo ongeveer mijn plekje vast geloof ik. In deze race is de strijd misschien nog wel mooier. De hele race staat voor mij in het teken van uitremmen, inhalen, ingehaald worden en weer uitremmen. Mooi werk. Ik zit met een glimlach in de helm op de motor. In de laatste ronde lukt het me wederom om in de richting van Marc te rijden, die dus weer voor me rijdt. Hij werkt een beetje als een rode lap op me blijkbaar, want in de jacht op hem zet ik een 1.51.7 neer als snelste tijd. Mijn snelste seizoenstijd tot nu toe. Ik ben tevreden! Een 19e en een 17e plek zijn vandaag mijn deel. In het sterke deelnemersveld een goed resultaat waar ik tevreden mee ben.

Senne en Yfke waren er vandaag voor het eerst bij, Fabian was al vaker geweest. Ook de beide meisjes vonden het maar wat interessant en spannend. Voor herhaling vatbaar dus. Leuk!

Foto's van de dag zijn hier te bekijken